Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ünnepek

Óvodánk hagyományos ünnepei, megemlékezései, rendezvényei

 

Változó világunkban igyekeztünk azokat a hagyományokat óvodai életünkbe beépíteni, melyek minden korban általános érvényű értékeket tükröznek.

Hagyományainkkal, ünnepeinkkel erősíteni próbáljuk az emberi kapcsolatokat, örömteli együttléteket teremtünk, kiemelkedve a hétköznapok egyhangúságából. Az ünnepnapokat éppen úgy, mint a hétköznapokat a közösségi életforma jellemzi. Az együtt megélt ünnepek színesebbé teszik az óvodai életet, pozitívan hatnak a gyermekek érzelmi világára, erősítik bennük az összetartozás élményét.

Ünnep, esemény

Külső megjelenítés

Tartalma

 

Szüret
Október

Őszi termésekkel, terményekkel díszített termek, folyosók.

A nagycsoportosok és középsősök meglátogatnak egy családot, vagy egy közeli gyümölcsöst, ahol részt vesznek és megfigyelik a szüretet és egyéb betakarítási munkákat.

 

 

Advent
november 30. utáni első vasárnaptól a negyedik vasárnapig

 

 

Nagyszülők  napja

december második hete

Advent jelképeivel megismerkednek a gyermekek.

 

 

 

 

 

Közös játék, ünnepvárás a nagyszülőkkel.

A gyermekek segítenek a naptár, és a koszorú elkészítésénél - az adventi naptár feladatait napról - napra közösen bontják ki, oldják meg - hétfőnként mindig eggyel több gyertya meggyújtásával számlálják a napokat karácsonyig.

 

 

 

A gyerekek egy héttel előbb meghívót küldenek a nagyszülőknek. A találkozóra apró ajándékokat is készítünk. A közös együttlét alkalmával gyermekek és nagyszülők együtt játszhatnak, beszélgethetnek, s különböző ünnepváró kézműves tevékenységeket végezhetnek.

 

 

 

Karácsony

Téli szünet előtti utolsó napok egyike

Karácsonyi dekoráció

Karácsonyfa

Ajándékok

Ünneplő ruha

Az óvónők az ünnepet megelőző este feldíszítik az óvodát, a karácsonyfát, elkészítik az asztali dekorációkat. Az ünneplő ruhába érkezett gyermekeket a feldíszített fa alatt ajándékok várják. A teljes csoport megérkezése után a fát körbeállva elmondjuk a karácsonnyal kapcsolatos verseinket, elénekeljük a dalokat, majd kibontjuk az ajándékokat. Az új játékokkal való vidám játékkal telik a nap.

 

Vízkereszt
január 6.

Fabontás.

Időjárás megfigyelés, kezdődik a farsangi készülődés, ezen a napon gyújtjuk meg utoljára a gyertyát, bontjuk el a fát, tesszük el a karácsony díszeit.

 

 

Farsang
Hamvazó szerda előtti utolsó hét

Farsangi dekoráció a csoportszobában

Jelmezek

hangszerek

A gyermekek reggel érkezéskor veszik fel jelmezeiket. (Beöltözni nem kötelező.) A nagycsoportosok vidám zeneszóval, hangszerekkel átvonulnak a kicsikhez, s elmondják nekik a vidám farsangi rigmusaikat. a hangszerekkel közösen elijesztik a telet. A felvonulás után közös játék, tánc, otthonról hozott süti, szörp az asztalon.

 

 

Március 15.

Óvoda épületén zászló, a csoportszobában az ünneppel kapcsolatos képek plakátok, ünneplő ruha, kokárda.

Az óvónő néhány szóban elmondja az ünnep jelentőségét, tartalmát, és a gyermekek által készített zászlókat viszünk az emlékműhöz.

 

Húsvét

Tojásfestés különböző technikákkal.
Festett tojásokkal díszített virágos ágak elhelyezése vázákban évszaknak megfelelően tavasz köszöntése.

Mindenki a legkedvesebb ruhájában jön az óvodába. A fiúk otthonról hozott „szagos vízzel" felkészülnek a locsolásra, locsoló verset tanulnak, a lányok engedélyezik a locsolást, festett tojást ajándékoznak a fiúknak.

 

Anyák napja
május első hete

A termek folyósok virággal és a gyermekek munkáival díszítettek;

édesanyák köszöntése és ünnepi együttlét.

A csoportok külön – külön műsorral - saját készítésű ajándékkal, virággal köszöntik az édesanyákat. A köszöntő után gyermekek és anyukák együtt tölthetik a délelőttöt – játékkal, mesével sok szeretettel.

 

Madarak, fák napja

Képek gyűjtése erdőről, madarakról, fákról

Versek, dalok, történetek erdőről, madarakról.

 

 

Gyermeknap
június első hete

Egész napos rendezvény a szülői munkaközösség segítségével

Rendhagyó, játékos délelőtt, korosztályoknak megfelelően versenyjátékok, mókázás, „fut az ovi”, fagyizás, kincsvadászat, akadálypálya…

 

 

Apák napja

június második hete

Közös játékdélután az apukákkal

Az apukákat közös játékra, vetélkedésre várjuk ezen a délutánon. Kötélhúzás, foci, homokvár építés, zsákban futás…, hogy az apukák egy délutánra ismét gyerekek lehessenek.

 

Tanévzáró

Ünneplő ruha

Az év közben tanult versek, dalok, táncok bemutatása a szülőknek. Nagycsoportosok búcsúja az óvodától, a kisebbek búcsúja a nagyoktól.

 

 

Születésnapok megünneplése

·         ebéd után az ünnepelt külön megterített asztalnál foglal helyet

·         az ünnepelt által hozott finomságokból készített kínáló tálra, vagy tortára elhelyezzük a megfelelő számú gyertyát és meggyújtjuk

·         a csoport tagjai közös dallal, mondókával köszöntik az ünnepeltet

·         az ünnepelt elfújja a gyertyákat, megkínálja társait, ajándékot kap / az óvónő által készített /

·         a pihenés előtt az ünnepelt által választott mesét mondja el az óvónő